Tombe van een heilige Maya heerser met mini camera onthuld

Met een kleine op afstand bestuurbare camera hebben onderzoekers in het graf van een Maya koning onderzoek gedaan. Het graf was al 1500 jaar afgesloten.

Rode fresco’s, potten en stukken van een lijkwade gemaakt van jade werden door de kleine camera onthuld.

In 1999 werd het graf ontdekt in de zuid Mexicaanse staat Chiapas, waar het zich in een piramide tussen de ruïnes van de Mayastad Palenque bevind.

Dit is de eerste keer dat archeologen toegang hebben tot een gewelf waar zich de resten bevinden van een Maya koning die leefde tussen 431 en 550 na Christus, aldus het Mexicaanse Nationaal Instituut Voor Antropologie en Geschiedenis.

Het eerste zicht dat de onderzoekers om de intacte tombe kregen was nadat ze een kleine camera door een klein gat 16 voet vanaf de top van de piramide naar beneden lieten zakken.

“De karakteristieken van de tombe wijzen erop dat botten mogelijk van een heilige heerser van Palenque heerser zijn. Misschien wel een stichter van een dynastie.” Vertelt archeologe Martha Cuevas.

De muren van de tombe zijn rijkelijk versierd met rode schilderingen van Maya figuren die waarschijnlijk leefden tussen 250 en 900 ad.

Plaats een reactie